Triple up på haglgeværet?

Tyrkiske Akkar med tre piber i kalber 12.

Tyrkiske Akkar med tre piber i kalber 12.

Ind imellem kommer der nogle ret spøjse haglgeværer på markedet. Nogle er så specielle, at man må nøjes med at trække på smilebåndet, mens andre er ret interessante.

Den seneste trend er de såkaldte triple-barrelled haglgeværer, altså med tre piber og plads til tre patroner. Chiappa i Italien og Akkar fra Tyrkiet har triple-geværer i programmet og de ser da ret spændende ud.

Chiappas triple barrelled shotgun.

Chiappas triple barrelled shotgun.

Men inden du begynder at drømme om en triple-barrel må vi jo her i Danmark konstatere, at de ikke er lovlige til jagt herhjemme. Vi må have to patroner i geværet og det er det.

Nyt er det imidlertid ikke. John Dickson i Edinburgh lavede allerede i begyndelsen af 1900-tallet en triple-model. Den blev kun lavet i ganske få eksemplarer og har stor samlerværdi i dag. Den var iøvrigt med side-lever i stedet for toplukkenøgle. Dickson triple-gevær har piberne placeret ved siden af hinanden – en slags side-bys-side-by-side. De to nye udgaver har to piber ved siden af hinanden og den tredje piber lagt ovenpå.

Jeg har også set flere specielle triple-modeller især fra tyske og østrigske bøssemagere. Det har alle været nogle unikke våben lavet på bestilling.

Det er dybest set også et spørgsmål om sådan et gevær er godt at bruge i praktisk brug. Det siger sig selv, at en ekstra pibe oven på en klassisk side-by-side giver noget mere vægt i geværet og det kan give problemer med balancen. Ejeren af Dicksons triple-model siger dog, at den fungerer fint. Chiappaen vejer over 4 kilo og Akkars vejer 3.75 kilo!

Chiappa og Akkars modeller er naturligvis mere moderne og uden at have haft sådan i hænderne er jeg ikke i tvivl om, at med moderne materialer kan man til en vis grad i bogstaveligste forstand lette modellen.

Jeg kender både Ciappa og Akkar. Chiappa er kendt for nogle ret – efter vores forhold – usædvanlige modeller og jeg har testet deres bøjlespænder i kaliber 12. Akkar har jeg også testet i en mere almindelig over/under udgave og i en luksusudgave. Det er fine våben.

Jeg vil dog tilføje, at det jeg har set af de to modeller vækker min mistanke om, at det rent faktisk er Akka, somr producerer dem begge. Chiappa er amerikansk og italiensk, men det er jo ikke nogen hemmelighed, at en række producenter køber modeller udefra. I stigende grad fra de gode tyrkiske producenter. Men det er min fornemmelse.

John Dickson triple-barrelled haglgevær er mere end 100 år gammel og skyder den dag i dag et sted i England.

John Dickson triple-barrelled haglgevær er mere end 100 år gammel og skyder den dag i dag et sted i England.

John Dickson har jeg testet i en klassisk round action side-by-side, som er Dicksons mest kendte model.

 

 

 

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.