Der arbejdes på miljøvenlige patroner

De fire almindelige haglskåle: øverst til venstre en nedbrydelig paphaglskål, ved siden af den en almindelige unedbrydelig plastskål. Nederst til venstre en plastprop (ikke så almindelig) og filtporppen, som kun bruges i Bismuthpatroner.

 

Det er ikke alene i Danmark vi er opmærksomme på problemet med affald fra haglpatroner. I hele EU arbejdes der på at løse problemerne og noget af den seneste udvikling kommer fra engelske Envirowad.

Det er miljøvenlige propper i stedet for haglskåle og det er noget, som endnu mangler helt at blive overført til vore stålhagl. For englænderne er filtpropper helt normale på jagt med blyhagl. Der er mange af de store jagtudbydere derovre, som simpelthen forlanger at der skal bruges patroner med filtpropper og ikke plastskåle. Herhjemme er der også flere steder, hvor det er et krav at der bruges patroner med nedbrydelige haglskåle og ikke plast.

Eley Bismuth Vintage i kaliber 20 er et eksempel på, at der kan fås patroner med filtprop. Men det er med Bismuth-hagl.

Om propperne helt erstatter skålene er endnu ikke klart. For os med stål i patronerne er der stadig skepsis overfor at sende 30 gram stålhagl ud igennem løbet i direkte kontakt med stålet.

Effekten påvirkes ikke, selvom man bruger filtpropper i stedet for haglskåle. Jeg har målt hastigheden på patroner med både prop og skål. Der er ikke den store forskel. Det har været fremme, at geværer med de såkaldte back-bore løb skulle miste hastighed med filtpropper, men det var ikke tilfældet i min test. Du kan læse om min test fra 2014

Læs tidligere omtale omkring plastproblematikken her

 

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.